Water CoRe – Lipsa apei şi seceta: acţiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene – Sumar –

Proiectul Water CoRe-Lipsa apei şi seceta: acţiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene, la Caracal

Asociaţia „Fiii şi prietenii Caracalului” şi Primăria municipiului Caracal au fost parteneri ai întâlnirii de lucru din cadrul proiectului european Water CoRe – Lipsa apei şi seceta: acţiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene”, care s-a desfăşurat joi 6 octombrie 2011 în Sala de consiliu a primăriei.

Evenimentul a fost organizat de cei 3 parteneri români participanţi în proiect –  Ministerul Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, iar participanţi au fost secretarii de stat pe probleme de mediu şi specialişti în agrometeorologie din România, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Spania, Polonia şi Ungaria.

Întâlnirea, moderată de dr. ing. Elena Mateescu, director executiv Administraţia Naţională de Meteorologie, a început cu salutul de bun venit rostit de ec. Gheorghe Anghel, primarul municipiului şi a continuat cu aprecieri privind importanţa şi oportunitatea acestei întâlniri susţinute de dr. Ion Sandu, director general Administraţia Naţională de Meteorologie, dr. Dănuţ Ghiţă, preşedinte executiv al Asociaţiei „Fiii şi prietenii Caracalului”  şi scriitorul Nicolae Paul Mihail, preşedinte de onoare al asociaţiei.

S-a apreciat importanţa apei pentru producţia agricolă, văzându-se clar, chiar de-a lungul drumului de la Bucureşti la Caracal, urmările faptului că nu a plouat în ultimele două luni. Depindem de o agricultură performantă care are la bază apa, cea care este sursa vieţii în general. De aceea este vital mamagementul de normalitate în ceea ce priveşte utilizarea apei de către om. Trăim cu toţii un paradox, fiind locuitori ai planetei albastre, unde însă accesul la apă este restricţionat din motive care în cea mai mare parte ne aparţin. De aceea trebuie să fim înţelepţi şi să acţionăm pentru amenajarea durabilă a cursurilor de apă. Această întâlnire poate fi de mare folos şi pentru viitor, având în vedere faptul că zona în care are loc acest schimb de experienţă este una de risc şi acest proiect la nivel european poate avea efecte benefice asupra vieţii de zi cu zi.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea unor studii şi comnicări de specialitate care au evidenţiat unele măsuri şi metodologii care vor duce la ameliorarea efectelor secetei, şi care vor fi publicate într-un buletin de bune practici care să concretizeze rezultatele aplicării proiectului la diferire bazine hidrografice.

Oaspeţii au arătat că sunt onoraţi de eforturile partenerilor români implicaţi în acest proiect şi că vor face astfel încât schimbul de experienţă să devină anual.

G. Bănică

Water CoRe - Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene Water CoRe - Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene Water CoRe - Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene Water CoRe - Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene Water CoRe - Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene Water CoRe - Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene