ATATEA CLIPE DE VIATA MANGAINDU-SE BLAND…
DR. PUIU STOICULESCU LA 90 DE ANI

IMG_1277_web O poveste de viata sau o viata de poveste… Dr. Puiu Stoiculescu la 90 de ani. Sarbatorit la Caracal, pe 21 martie 2015, intr-o atmosfera absolut speciala, tulburatoare, in Teatrul National, in organizarea magistrala a Asociatiei ”Fiii si Prietenii Caracalului”.

 

IMG_1272Definitia domniei sale: „Asta sunt eu! Gandesc si visez tot timpul. Sunt singurul meu stapan si servitorul constiintei mele.” Cuvintele d-lui dr. Puiu Stoiculescu stralucesc de luciditatea care vine din strafundurile trairii, caci ele nu sunt simple maxime ale ratiunii, ci sunt adevarate clipe de viata si de constiinta. De vorbeste despre medicina sau despre muzica (pe care le iubeste definitiv) sau despre experiente personale, din dumnealui izvorasc o putere si o lumina pe care, de cele mai multe ori, nu le putem defini. Potrivnic ideii insesi de a se pune in valoare, dr. Puiu Stoiculescu nu se straduieste sa fie, ci este!

IMG_1253_web L-am cunoscut in calitate de simplu spectator, cu prilejul altor doua manifestari organizate de asociatia amintita, care i-au fost dedicate. Inalt si slabut, la cei 90 de ani, te cucereste indata prin freamatul tineresc al sufletului sau. Te intampina cu un zambet frumos si cald, de parca te-ar fi cunoscut dintotdeauna. Ascultandu-l vorbind cu entuziasm si bucurie, intelegeam ca are un mod tainic de a desfiinta timpul, distantele…
Prin manifestarea dedicata aniversarii celor 90 de ani de viata, pe care presedintele Asociatiei ”Fiii si Prietenii Caracalului”, dl dr. ing. Viorel Vatamanu a moderat-o cu eleganta si distinctia impuse de un astfel de eveniment, am cutezat sa ne smulgem vremurilor si ne-am pornit parca, ”in cautarea timpului pierdut” si a oamenilor adevarati. Domnul prof. Florian Petrescu (decanul de varsta al asociatiei) a realizat un laudatio emotionant pentru dl dr., din care, fiecare dintre cei prezenti a putut afla despre spiritul cu adevarat universal, despre stiinta prodigioasa imbinata cu o asa mare modestie, cum rar mai intalnim, care-l definesc pe dl dr. Puiu Stoiculescu.

IMG_1240_web Incarcat de emotie a fost si discursul d-lui dr. Viorel Vatamanu, care a amintit de prototipul omului adevarat: ”Un barbat echilibrat, puternic si hotarat, care iti spune in fata ce gandeste, plin de viata si daruit de Dumnezeu cu multa intelepciune.” Ineditul evenimentului: prezentarea unei fotografii cu semnificatie deosebita – dl. dr. la varsta de 7 luni, la Caracal. O poveste intr-o imagine… Ganduri, trairi, stari care mergeau dincolo de cadrul propriu-zis… Un copil zambitor, bucuria si curatia lui molipsitoare…

IMG_1291_web In fata acestor fapte deosebite care ii sunt dedicate, la care se adauga si o distinctie si un trofeu speciale oferite de asociatie, dl dr. Puiu Stoiculescu se declara ”coplesit”. Vorbeste cu emotie despre firescul, naturaletea gestului de a fi om in relatia cu ceilalti. Ne asigura ca cinstea, darzenia si sacrificiile pentru a-si ajuta semenii au reprezentat un mod de a fi si nu un dat special. Si-a manifestat intotdeauna afectiunea cu discretie, dar cu o profunzime statornica. Se intreaba, zambind cu delicatete, cum va fi sarbatorit la centenar (?), coplesit acum de frumusetea evenimentului care i s-a oferit. Se lasa purtat pe firul amintirilor legate de Caracal, pe care il numeste cu mandrie si bucurie vadit manifestate – ”o Arcadie a Romanatiului”. Ne marturiseste ca, la Caracal, isi deschide de fiecare data sufletul si comorile experientelor de viata… Ca sa ne imbogateasca pe noi, martori sfiosi, care se pleaca in fata unor asemenea comori, care sunt din cele nepretuite. In fata lor, nu trebuie sa spunem ca sunt bine scrise (ca forma, daca-i citim cartile), nici ca sunt interesante ca mesaj. In fata lor, de cele mai multe ori, nu mai trebuie sa spunem nimic. Decat sa plecam capul, in tacere. Zambind. Sau traind.
Alina – Elena Marin