IOAN PAUL TATOMIRESCU – 70 ANI

paul1
Domnul presedinte, dr. ing. Victor Viorel Vatamanu a adresat cateva cuvinte de bun venit pentru cei prezenti, a dat apoi citire scrisorii din partea domnului academician, prof.univ.dr. Dinca George pentru dl prof. Ioan Paul Tatomirescu, scrisoare de felicitare, cu prilejul aniversarii a 70 a de ani.

Domnul presedinte al A.F.P.C., Vatamanu, a prezentat pe scurt si versurile trimise de dl Grigoroiu Florian – coleg de liceu cu sarbatoritul – pentru aniversarea a 70 de ani.
Apoi, dl prof. Titu Varban, directorul C.N. „Ionita Asan”, a prezentat laudatio in onoarea celui care i-a fost profesor si diriginte in cursul liceal, cel care i-a indrumat pasii pentru viitoarea „meserie de aur”, cea de profesor de matematica. Dl prof. Titu Varban a enumerat o serie de colegi de liceu mai mari sau din promotiile urmatoare care au ajuns profesori de matematica (unii fosti sefi de promotie la facultate, ca de exemplu Nicolaita Florian de la Sc. Gen. „Gh. Magheru” din Caracal sau Gusatu Ion de la C.N. „Radu Greceanu” din Slatina); in oras, in judet, in tara sau chiar in strainatate.

Sora d-lui prof. Ioan Paul Tatomirescu, prof. de limba si literatura romana Noja Georgeta, care a aratat ca este si foarte mandra de realizarile in plan profesional si familial a fratelui sau, a subliniat ca fratele sau s-a dovedit a fi un spirit complex, cumpatat, un intelectual rafinat, fin, echilibrat si generos. A subliniat ca acesta a invatat de la Dan Barbilian ca „matematica te invata sa prinzi maximul de gand in minimul de cuprindere”.

Au mai adresat cuvinte de suflet si de apreciere pentru distinsul „om al cetatii” (cetatean de onoare al orasului), urari de sanatate, viata lunga, liniste, domnului prof. Pimen Ionescu, cel care a citit si cateva epigrame, foarte apreciate si gustate de cei prezenti, dl prof. de matematica Petrescu Florian, – nasul – care a trecut in revista realizarile remarcabile in plan profesional si familial ale domnului prof. Tatomirescu.

Dl prof. Botar Dumitru a amintit ca a simtit o deosebita placere si satisfactie atunci cand, fiind inspector scolar al Inspectoratului Judetean Olt, a inmanat diploma fiicei domnului I.P. Tatomirescu pentru premiul I (intai) obtinut la olimpiada nationala de economie.

De asemenea, doamna judecatoare Mihaela Hoicea a aratat ca dl prof. Tatomirescu Ioan Paul i-a fost profesor si diriginte in liceu si are numai cuvinte de stima si multumire. A subliniat ca sora dansului a ajutat-o mai mult pentru viitoarea profesie.

Domnul doctor Ghita Danut, de asemenea a avut cuvinte de lauda si multumire pentru profesorul sau de matematica din liceu, cel care l-a invatat ca logica si ratiunea trebuie sa primeze in gandire si a subliniat ca sotia domnului I.P. Tatomirescu, profesoara de fizica a sa din liceu, doamna Doina Tatomirescu l-a ajutat mai mult sa intre cu succes la Facultatea de Medicina din Craiova.

Domnul prof. Ion Zauleanu a apreciat rezultatele exceptionale obtinute ca profesor de matematica ale domnului Ioan Paul Tatomirescu, prin realizarile personale (membru in diverse comisii la nivel judetean, national, articole, carti publicate), dar si prin cele ale elevilor sai. A transmis urari de sanatate si viata lunga pentru dl profesor si din partea fiicei sale Mirela, cea care i-a fost discipol si acum este profesoara de matematica in Bucuresti.

paul2

La final, dl Ioan Paul Tatomirescu a multumit conducerii Asociatiei si invitatilor prezenti. A aratat ca a lucrat cu pasiune, profesionalism, entuziasm si inainte si dupa pensionare, caci asa cum spune Emil Cioran: „Pe entuziast il intereseaza initiativa si voluptatea activarii ca atare. Entuziastul este singurul care se mentine viu pana la batranete”.

Ca profesor le-a cerut elevilor rigurozitate, claritate, logică în gandire, a apreciat modestia, libertatea de exprimare, a dorit sa citeasca in fiinta elevului, sa-i descopere misterele, sa-i aprecieze corect raspunsurile. A facut eforturi sa le educe elevilor dragostea de a citi, de a avea cultura, caci fara armatura interioara a culturii nu exista educatie.

A citat din Abraham Lincoln: „In cele din urma nu conteaza cati ani ai adunat in viata, ci cata viata ai acumulat in ei”, caci asa cum spunea dl prof. Tatomirescu: „Varsta nu e cea pe care o ai, ci aceea pe care o simti”. Si desi, inima domnului profesor nu mai are acelasi ritm, nu mai este asa sanatoasa (a umblat chiar la ea!), dansul o simte tanara! Iata, cu un astfel de spirit abordeaza in continuare viata.
Este multumit ca a ajutat foarte multi elevi sa se realizeze profesional, ca lasa in urma ceva scris (articole in reviste, carti), dar si de realizarile in plan familial.

A multumit inca odata pentru cuvintele frumoase ale vorbitorilor, celor prezenti care au raspuns chemarii sale si promite ca va face eforturi in continuare sa fie activ in viata A.F.P.C. si in ale scrisului.
Prof. Doina Tatomirescu